Korsbåndskade

Genoptræning efter korsbåndsskade aalborg

Genoptræning af korsbåndsskader - før og efter operation.

Hvad er et korsbånd?

Et korsbånd er et ledbånd i knæet, som hæfter på lårben og skinneben. Knæet har to forskellige korsbånd – det forreste (ACL) og det bagerste korsbånd (PCL), som krydser hinanden i leddet.

Sammen med menisker, sideledbånd og muskler, støtter og sikre korsbåndene stabiliteten i knæet.

Hvilken funktion har korsbåndet? 

Korsbåndet vigtigste funktion er at sikre støtte og stabilitet i knæet.

Det forreste korsbånd sikrer, at knæet ikke glider frem i forhold til lårbenet. Mens det bagerste korsbånd sikrer, at skinnebenet ikke glider bagud. Begge korsbånd sidder centralt i knæleddet.

Hvad er en korsbåndsskade?

En korsbåndsskade er en definition for, at korsbåndet er helt- eller delvist revet over. Dette kaldes også for komplet eller inkomplet ruptur af ligamentet.

De mest hyppige korsbåndskader er skader på det forreste korsbånd. Disse udgør ca. 90% af alle korsbåndsskader. Korsbåndskader er desuden hyppigere blandt kvinder end hos mænd.  

Skader på det forreste korsbånd (ACL) opstår ofte i forbindelse med sport – især ved sportsgrene med meget retningsskifte som f.eks. fodbold, håndbold, badminton og basketball.

Skader på det bagerste korsbånd udgør kun 10% af alle korsbåndsskader, og er typisk forårsaget af større skader eller uheld som f.eks. en grov tackling, styrt eller trafikulykke.
 

Når først korsbåndet er beskadiget, gror det ikke sammen af sig selv igen. En korsbåndsskade kræver grundig genoptræning, og i nogle tilfælde vil det være nødvendigt med en operation.  

Symptomer på korsbåndsskade

En korsbåndsskade vil typisk opstå akut (LINK TIL SPORTSSKADER) og mærkes typisk som et smæld eller et vrid i knæet.

  • Smerter
  • Kraftig hævelse
  • Mindsket bevægelighed – problemer med at strække og bøje knæet
  • Ustabilitet i knæet 

Forebyg korsbåndsskader

Dyrker du kontaktsport eller idræt med hyppigt retningsskifte, hvor knæet er særligt udsat, så anbefales det, at du tidligt i din træning har fokus på at træne din balance og kontrol, samt at styrke muskulaturen i og omkring knæet.

Genoptræning af korsbåndsskade

Hos FysioEnergy Aalborg har vi stort fokus på netop genoptræning. Vi tilbyder intensive genoptræningsforløb, som er skræddersyet til netop din skade og dine behov.

Genoptræning efter en korsbåndsskade kræver særligt fokus på muskulaturen omkring knæet, så knæet aflastes. Det kan være en lang og sej kamp, men hos FysioEnergy er vi med dig hele vejen! 

Læs mere om vores genoptræning her

Operation af korsbåndsskade

Hvis en korsbåndsskade forvolder store problemer med smerter, løshed eller nedsat bevægelse, kan en operation være nødvendig. Dit aktivitetsniveau, alder, helbred vil også spille en faktor i, om man vælger at opererer eller ej.

Er man meget fysisk aktiv vil man typisk vælge at operere, da knæet har brug for ekstra stabilitet. Hos patienter med lavere aktivitetsniveau, vil mange kunne fungere fint blot med genoptræning af knæets omkringliggende muskulatur.  

Bliv smertefri!

Lad os hjælpe dig med dine smerter. Book en tid hos en af vores fysioterapeuter.