Ledbåndsskader

Oplever du løshed i dit knæ? 

Smerter på inder- og yderside af knæet, kan være tegn på ledbåndsskader. 

Hvilken funktion har et ledbånd?

I knæet findes der i alt fire ledbånd. Et forrest og bagerst korsbånd samt to sideledbånd også kaldet side-ligamenter eller kollaterale ledbånd.

Et ledbånd er opbygget af små elastiske fibre, som ligger på kryds og tværs over hinanden og sammen danner ledbåndet. Ledbåndene fungerer som knæets sikkerhedsseler og sikrer stabiliteten i knæet.

Det forreste og bagerste korsbånd krydser inde i knæet og forhindrer, at lårben og underben glider i forhold til hinanden.

Mens de to sideledbånd også kaldet laterale kollaterale ligament (ydre) og mediale kollaterale ligament (indre), sikrer sidestabiliteten i knæet, og forhindrer at knæleddet vrider og ender i uhensigtsmæssige bevægelser og positioner.

Beskadiges eller ødelægges bare ét af knæets fire ledbånd, så forringes stabiliteten i knæet.

Hvad er en ledbåndsskade?

En ledbåndsskade er alt fra en lille revne i de små fibre i ledbåndet - til fuldkommen overivning af hele ledbåndet.

Ledbåndsskader er ofte kombineret med andre skader på både korsbånd, menisker og brusk. Især ved skader på det indre sideledbånd er der risiko for skader på menisken, da ledbåndet sidder fast på den indre menisk.

Symptomer på ledbåndsskader

Ofte vil en skade på et ledbånd opleves som et vrid eller et smæld. Efterfølgende kan der forekomme b.la.: 

  • Hævelser i og omkring knæet
  • Smerter og ømhed over ledbåndet
  • Løshed i knæet

Hvornår opstår ledbåndsskader? 

En ledbåndsskade er ofte resultatet af et vrid i knæet. Ledbåndsskader udgør ca. 40% af alle alvorlige knæskader. En skade på ledbåndet sker ofte i forbindelse med sport og idræt. De ses særligt i kontaktsport som b.la. fodbold og håndbold typisk som resultat af hårde tacklinger.  

Hvordan behandler man ledbåndsskader? 

Ved akutte skader på et ledbånd, anbefaler vi at følge P.O.L.I.C.E-principperne. 

En skade på et ledbånd behandles som udgangspunkt med hængselbandage, fysioterapi og genoptræning. Hvor der især vil være fokus på knæets omkringliggende muskulatur.  

Forbliver knæet ustabilt efter hængselbandage og genoptræning, kan der være behov for operation.

Hvad er udsigterne for ledbåndsskader? 

Udsigterne efter en ledbåndsskade afhænger af skadens omfang. Ved lettere eller moderate skader går der ofte 2-3 måneder, før knæet vil være tilpas igen, og 4-6 måneder før man kan genoptage kontaktsport.

Ved alvorlige skader vil langtidsudsigterne afhænge af om der er sket andre skader på knæet samtidig. Ved korsbåndsskader samt skader på menisk eller brusk kan der efterfølgende opstå en mén grad.

Oplever du en ledbåndsskade anbefaler vi derfor altid at anmelde skaden til dit forsikringsselskab. 

Bliv smertefri!

Lad os hjælpe dig med dine smerter. Book en tid hos en af vores fysioterapeuter.