Mensiskskade

Genoptræning af skader på menisk

Genoptræning af meniskskader- før og efter operation. 

Hvad er en menisk?

En menisk er en bindevævsskive, som findes i knæleddet. Man har to menisker i hvert knæ, den indre menisk og den ydre menisk. Deres formål er at give stabilitet til knæet og at stødabsorbere i samarbejde med knæets ledbånd.

Begge menisker er formet som to halvmåner, og sidder på toppen af skinnebenet, hvor de møder lårbenet. Skinnebenet og lårbenet har ikke samme ledflade, så meniskerne fungerer her som et beskyttende led.

Mangler man en eller begge menisker i sit knæ, opstår der øget potentiale for slid på ledfladerne, hvilket kan øge risikoen for slidgigt. Det er derfor vigtigt at meniskskader bliver udredt og behandlet i tide.


Skader på menisken 

Menisken kan beskadiges på flere måder.

  • Revner på tværs eller langs menisken
  • Løshed i menisken, som kan sætte sig i klemme, som kan føre til aflåsning
  • Total overrivning af menisken

Typisk opstår meniskskader som følge af belastning eller vrid i knæet, og i mange tilfælde er det i forbindelse med sport. Skader som disse ses ofte i forbindelse med andre skader f.eks. ledbåndsskader.

Meniskskader hos yngre personer sker typisk ved, at der sker et vrid i knæet samtidigt med, at knæet belastes. Menisken kommer da i klemme mellem lårbensknoglen og skinnebenet og vrides i stykker.

Hos ældre personer er skader på menisken oftest pga. slid – både i det omkringliggende brusk og selve meniskerne.

Symptomer på meniskskade 

Symptomerne på meniskskader, kan være flere. I starten kan disse gå ubemærket hen. Har du problemer med knæet, bliv da undersøgt grundigt, da en skade på menisken kræver behandling – jo før det skaden opdages jo bedre.  

Smerter 

Ved meniskskader kan der forekomme stikkende smerter, som forværres ved fysisk belastning. Smerterne vil ofte være bagtil i knæet enten på inder eller yderside. Bestemte bevægelser kan give flere smerter, samt følelsen af at noget sidder i klemme.

Fastlåsning 

Nogle oplever at knæet giver efter, klikker og knitre. Mens andre oplever at det er svært at strække knæet. I nogle tilfælde låser knæet helt, så det ikke kan strækkes ud. Oplever du at dit knæ låser, er det vigtigt at kontakte din læge, da en operation i dette tilfælde kan være nødvendig.

Hævelse 

Der kan ligeledes forekomme hævelse, varme og rødme i og omkring knæet.

Behandling af meniskskader

Det er vigtigt at du finder årsagen til dine knægener, før skaden kan behandles korrekt. Ved skader på menisken, kan det være nødvendigt med en operation – dog vil langt de fleste genvinde fuld funktion UDEN en operation. Hvis muligt anbefaler vi derfor altid, at man som start prøver individuelt tilpassede øvelser. Det kan vi hos FysioEnergy hjælpe dig med.  

Genoptræning efter en meniskskade

Det overordnede mål for genoptræning efter en meniskskade er at opnå bedre bevægelighed og stabilitet. Genoptræning er derfor ikke kun af selve knæet, men af samtlige områder, der har indvirkning på knæets stabilitet og måden hvorpå knæet belastes. Ved skader på menisken kan skadesomfang svinge meget – derfor bør genoptræningen sammensættes individuelt og efter behov.

Bliv smertefri!

Lad os hjælpe dig med dine smerter. Book en tid hos en af vores fysioterapeuter.