Springerknæ er en hyppig overbelastningsskade. Lad en af vores fysioterapeuter hjælpe dig med dine smerter!
Springerknæ, også kaldet patellar tendinopati eller jumper’s knee, er en irritations- og betændelsestilstand af knæskalssenen (ligamentum patellae).
Knæskalssenen er den sene, der forbinder knæskallen (patella) med skinnebenet (tibia). Springerknæ er en typisk overbelastningsskade.
Efterlades et springerknæ ubehandlet kan det føre til bristninger og arvæv – og føre til kroniske skader, som kan være svære at behandle.
Springerknæ opstår som følge af gentagne fejl- og overbelastninger på knæskalssenen. Overbelastningerne skaber irritation på knæskalssenen i området, hvor den hæfter sig fast på knæskallen.
Springerknæ rammer typisk sportsfolk, som udsætter knæet for kraftige knæstrækninger som hop, afsæt og landinger, hurtige retningsskift eller andre eksplosive bevægelser.
Det er især en hyppig skade blandt personer, som dyrker basketball, volleyball og badminton samt blandt cykelryttere, højde- og længdespringere og blandt vægtløftere.
Springerknæ kan være forårsaget af andre tilstande som
f.eks. kalveknæ og platfod. Desuden kan springerknæ fremprovokeres af hårdt
underlag og sko med dårlig eller manglende stødafdæmpning.
Skaden sker typisk helt tæt på knæskallen, og smerterne vil ofte komme fra den nederste del af knæskallen.
Generne skyldes overbelastning og slip på knæskalssenen. Det er derfor vigtigt at reagere på dine symptomer, så skaden ikke bliver kronisk og svær at behandle.
Springerknæ diagnosticeres på baggrund af skadeforløbet, en klinisk undersøgelse af knæet samt en eventuel MR- eller ultralydsscanning.
Som en start er det vigtigt at knæskalsenens fibre får ro til at hele. Derfor vil den tidlige behandling ofte bestå af reduktion eller omlægning af træning og aktivitet.
Herefter vil man arbejde med at styrke knæet, så det fremadrettet er mere modstandsdygtigt. Dette indebærer styrketræning gerne suppleret med excentrisk træning og udstrækningsøvelser.
I nogle tilfælde vil det gavne patienten at bruge tape eller en strop om knæet.
Ved mildere skader vil man ofte være symptomfri indenfor 4-6 uger.
I tilfælde, hvor springerknæ er blevet en kronisk tilstand, kan der behandles med steroid (binyrebarkhormon) og i nogle tilfælde vil en operation være nødvendigt.
Lad os hjælpe dig med dine smerter. Book en tid hos en af vores fysioterapeuter.
Klinikken har åbent alle ugens dage - weekend efter aftale
CVR NR: 39376741
ADRESSE
Gasværksvej 18
9000 Aalborg