Ankelskader

Behandling af ankelsmerter i aalborg

 Lad vores fysioterapeuter hjælpe dig med din ankelskade eller ankelsmerter. 

Ankelskader og ankelsmerter

De fleste har prøvet at træde forkert og derved forvride eller forstuve anklen. Langt størstedelen af alle ankelskader opstår netop ved at man træder forkert, eller lander forkert i løb eller spring.

Anklen består af to led, som sikrer at foden kan bøje og roterer. Ankelleddet er stabiliseret af muskler og ledbånd på både inder- og yderside. Når man vrider om på foden, vil disse ledbånd være ekstra udsatte.

Selvom der ikke sker knoglebrud eller anden alvorlig skade på anklen, kan om vridning af anklen være smertefuldt, og det kan tage uger før smerter og irritation har lagt sig.

Ankelskader kræver korrekt behandling samt ro og aflastning, for at skaden kan hele korrekt. Kommer du galt af sted med anklen, bør du derfor være opmærksom på smerter og andre symptomer og få skaden tilset professionelt, for at undgå følger.

Akutte ankelskader 

Ankelskader er en hyppig sportsskade. Faktisk er 10% af de akutte skader, som behandles på skadestuen ankelskader.

Den hyppigste årsag til en akut ankelskade er, at man træder forkert og vrider om, så foden vridens indad og ledbåndene på ydersiden af anklen forstrækkes. Risikoen for et vrid øges især ved aktivitet på ujævne underlag.


Symptomer på akut ankelskade 

En akutskade i form af forvridning kan medføre at ledbåndet i anklen rives over enten helt eller delvist. Symptomer vil i den akutte fase ofte være smerter og hævelse, og senere hen kan man opleve en forværring af stabiliteten.

Behandling af akut ankelskade 

P.O.L.I.C.E-PRINCIPPET

Ved akutte skader, hvor du oplever symptomer, bør man altid søge professionelt hjælp enten hos læge og skadestue. Ved skader, hvor brud ikke mistænkes, anbefaler vi, at du følger P.O.L.I.C.E-principperne.

Protection

Beskyt det skadede område og undgå, at der kommer ny forvridning eller anden skade på anklen. Giv anklen ro og aflastning, så vævet har mulighed for at hele korrekt.

Optimal loading

Jo hurtigere man får anklen i bevægelse, jo hurtigere vil eventuel hævelse fortage sig. Påfør derfor anklen optimal belastning og bevæg den i det omfang, det er muligt - indenfor smertegrænsen. Fokuser på små moderate bevægelser uden vægtbæring. Ved ankelskader kan du starte med små vippe øvelser, hvor du vipper foden op og ned.

Ice

Is kan anvendes som smertelindring og til at afhjælpe hævelser umiddelbart efter, at skaden er sket. Læg en ispose, pose med frosne ærter eller lignende på området i omkring 20 minutter – gentag hver anden time det første døgn.

Compression

Støt det skadede væv og afhjælp hævelse med kompression enten i form af støttebind eller elastisk tape. Sørg for at det sidder stramt til, men aldrig så stramt, at der lukkes for blodgennemstrømningen.

Elevation

Placér den skadede ankel over hjertehøjde evt. på en taburet eller med en pude under når du ligger ned. Dette afhjælper hævelser.

Bliv smertefri!

Lad os hjælpe dig med dine smerter. Book en tid hos en af vores fysioterapeuter.